Velkommen som partner, Joakim!

Joakim har bakgrunn som advokatfullmektig i CMS Kluge Advokatfirma og dommerfullmektig i både Kristiansand tingrett og Oslo tingrett og som advokat i Haakstad. Han har bred erfaring med tvisteløsning og prosedyre for domstolene, og er oppnevnt som fast forsvarer.

Joakim vil være sentral i utviklingen av vår virksomhet.

Vi utvider med fast kontor i Kristiansand og styrker laget

Advokatfirma Haakstad & Co DA tilbyr allsidig juridisk bistand til næringsliv, privatpersoner og offentlige myndigheter. Firmaet er i dag et av de største advokatfirmaene på Sørlandet med 10 advokater.

Våre advokater har ulik erfaringsbakgrunn, fra landets største advokatfirmaer og fra andre sterke juridiske fagmiljøer. De fleste har lang erfaring som advokater, rådgivere og styremedlemmer.

Nå utvider vi og etablerer fast kontorsted i Kristiansand.

Vi har også gleden av å informere om at advokat Øyvind Sund har tiltrådt som partner. Øyvind arbeider med entreprise, fast eiendoms rettsforhold, insolvensrett, arbeidsrett og generell forretningsjus. I tillegg bistår han jevnlig borettslag og eierseksjonssameier.

Med dette har vi lokal tilstedeværelse i Arendal, Grimstad og Kristiansand.

 

 

 

 

_

Aktiv eier av bedrift: Hva skjer ved samlivsbrudd, sykdom og død?

Aktiv eier av bedrift; hvordan forberede seg på egen alvorlig sykdom, eget samlivsbrudd og egen død? Tre grep du bør kjenne til: 1) Fremtidsfullmakt 2) Ektepakt (eller samboeravtale) og 3) Testament

Ved alvorlig sykdom, som forhindrer deg i å utføre dine oppgaver, vil bedriften kunne risikere tap hvis ikke nødvendige beslutninger blir tatt tidsmessig. Du vil da trenge en stedfortreder som kan representere deg når du selv ikke kan ivareta dine interesser.

Er du ikke lenger i stand til å ivareta egne interesser, kan det oppnevnes offentlig verge. Men du kan velge en annen løsning. Et privat alternativ til offentlig verge er fremtidsfullmakt («privat verge»).

En fremtidsfullmakt er et dokument som gir en utpekt person rett (og plikt) til å ivareta dine interesser. Det kan bl.a. gjelde å utøve myndighet du har som eier av en bedrift, enten det er et enkelpersonforetak, aksjeselskap el. En fremtidsfullmakt kan skreddersys for dine aktuelle behov.

Men en fremtidsfullmakt kan ikke benyttes for enhver situasjon hvor du kan være avskåret fra å fatte eierbeslutninger. Verken verge eller fremtidsfullmakt vil kunne erstatte deg i din rolle som ansatt eller som styremedlem. Er du enestyrer, er det derfor viktig at du har sikret varamedlem til styret.

Ved samlivsbrudd kan du risikere å måte dele næringsformue mv med tidligere partner.

Samboere deler verdiene etter eierskapet, med visse særregler. Det avgjørende er da hvem som eier hva. Det er ikke alltid klart. En samboeravtale kan klargjøre hvem som eier hva, og i tillegg regulere delingen ved brudd, både verdimessig og gjenstandsmessig. Gjennom samboeravtale kan du sikre deg mot å måtte dele verdiene i bedriften mv. med din partner.

Ektefeller deler verdiene etter ekteskapsloven. Utgangspunktet er verdimessig likedeling uavhengig av hva hver ektefelle eide. Likedeling skjer først etter fradrag for (ikke-deling av) forloddskrav, ev. skjevdelingsmidler/særeiemidler og egen gjeld. I en ektepakt kan ektefeller avtale andre løsninger enn lovens hovedregel. Gjennom ektepakt kan næringsverdier sikres ved en avtale om særeie.

Ved død skal ditt dødsbo skiftes etter arvelovens regler med mindre en gjenlevende ektefelle har rett til å uskiftet bo. Et skifte kan medføre uønskede konsekvenser for bedriften din, gjennom for eksempel spredning av eierskapet på alle arvingene dine.

Har du kun delingsformue (kalt «felleseie») og bare felles livsarvinger med din gjenlevende ektefelle, kan denne velge uskiftet bo, også for næringsformue. Noe annet kan avtales i ektepakt. Har du allerede særeie for næringsformue, kan det avtales at dette likevel ikke skal gjelde ved død, eller at gjenlevende kan sitte i uskifte også med slik særeieformue.

I testament kan du styre arven både verdimessig og/eller gjenstandsmessig, innenfor lovens grenser. Friheten er bl.a. avhengig av hvem som er etterlatte. For øvrig kan fordelingen ved død også påvirkes av ektepakt (avtale om formuesordning mellom deg og ektefellen). Andre grep er gaver, arveforskudd, avkall på arv og arveavtaler. Ulike forsikringsløsninger kan sikre de som begunstiges.

Fellesnevneren er å planlegge i forkant og sette i gang de tiltak som passer deg best.

Ønsker du bistand til planleggingen, ta kontakt. Les gjerne mer om oss på www.haakstad.no

Joakim er tilbake!

Vår kollega advokat Joakim Boye er tilbake fra permisjon. Joakim har brukt permisjonstiden på å være småbarnsfar, dommerfullmektig i Oslo tingrett, hipster på Grünerløkka og dedikert hobbymosjonist. I fjor sommer gjennomførte han også Norseman, ofte omtalt som verdens hardeste triatlon(!). Joakim sier han har nytt tilværelsen i Oslo, men bedyrer samtidig at ingenting slår det blide Sørland. Gjennom arbeidet som dommerfullmektig ved landets største domstol har Joakim opparbeidet seg bred erfaring med både straffesaker og sivile saker. Han bretter opp ermene og står klar til å hjelpe deg med gode løsninger.

 

 

 

Deling av krenkende bilder? Nå strengere straff

Den 01.07.2021 ble straffeloven skjerpet, for offentliggjøring og deling av krenkende bilder. Straffen for slike lovbrudd er økt og hva som er straffbart er forsøkt tydeliggjort. De nye reglene står i straffeloven §§ 267a og 267b. Straffebudet gjelder den som uberettiget gjør tilgjengelig for en annen enten bilde, film eller lydopptak som er av krenkende eller åpenbart privat karakter. Ett eksempel er av noens seksualliv eller intime kroppsdeler. Et annet eksempel er av noen som utsettes for vold eller andre ydmykelser, eller av noen som befinner seg i en svært sårbar eller utsatt situasjon.

I tillegg til eller uavhengig av straff, kan en slik krenkelse gi den krenkende rett til en oppreisningserstatning (erstatning for ikke-økonomisk tap), jf skadeserstatningsloven § 3-5.

Et godt tips er å tenke nøye igjennom hva man selv deler, typisk på SoMe, og ikke minst, snakk med ungdommen din om deling, etikk og konsekvenser, også juridiske.

Har du behov for juridisk bistand, ta gjerne kontakt for en uforpliktende samtale. Les mer om oss på www.haakstad.no.

 

Ny åpenhetslov vedtatt: Gjelder ikke for mindre virksomheter

Hva er formålet? Åpenhetsloven skal fremme respekt for anstendige arbeidsforhold og grunnleggende menneskerettigheter ifm produksjon av varer og levering av tjenester. Loven innebærer strengere krav til virksomheter til åpenhet og krav om å arbeide aktivt med å avdekke og håndtere forhold i leverandørkjedene sine som kan ha negativ påvirkning på arbeidsforhold og menneskerettigheter. (mer…)