Når personer på et treningssenter blir skadet grunnet feil på utstyret, er senteret ansvarlig, uavhengig av skyld. Det er nylig slått fast i lagmannsretten.

I saken fikk en kvinne erstatning for personskade, etter fall fra en spinningsykkel. Fallet skyldtes at setet falt av, fordi en bolt – som holdt setet fast – knakk, grunnet materialtretthet. Kvinnen ble 50 % ufør. Dette måtte senteret bære ansvaret for (tap dekket av forsikringsselskapet). Retten uttalte blant annet at treningssenteret er «nærmere til å bære de økonomiske konsekvenser av uhellet enn (skadelidte) som tilfeldigvis ble rammet.»

I en annen sak (fra Høyesterett) ble en rideskole holdt ansvarlig for skade etter fall fra hest under galopp.

Læringspoeng:
Avgjørelsene betyr at ansvaret for tilbydere av såkalt risikosport er blitt skjerpet. Det betyr likevel ikke at alle skader på treningssenter o.l., er andres ansvar. For bedrifter er det viktig å vurdere sin risiko for ansvar og ha på plass gode forsikringer. For private er mulighetene for erstatning for skade blitt bedre.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on pinterest
Pinterest

Del denne saken på sosiale medier